Меркель їде до Азербайджану говорити про газопровід в обхід РФ

карта
Середа, 22 серпня 2018, 14:58

Канцлер Німеччини Ангела Меркель цього тижня вирушає до Азербайджану, щоб обговорити питання трубопроводу для доставки газу до Європи з Каспійського моря.

Про це пише Reuters.

Візит підкреслює відкритість Меркель до пошуку альтернативних джерел доступного газу, незважаючи на те, що вона залишається відданою трубопроводу "Північний потік-2", який буде транспортувати газ безпосередньо з Росії під Балтійським морем у Німеччину.

"Ми дуже зацікавлені в подальшому розвитку Південного коридору", - сказав високопоставлений представник уряду Німеччини. "Це частина стратегії диверсифікації ЄС поставок газу з інших регіонів, не тільки з Росії, в Європу".

У Баку Меркель обговорить енергетичні питання, зокрема поліпшення інфраструктури для транспортування газу з Азербайджану до Європи через Туреччину, повідомили офіційні особи.

Азербайджан, схоже, буде грати вирішальну роль, оскільки планує запустити другу нитку газопроводу з великого родовища Шахденіз в Європу. Очікується, що з 2020 року "Шахденіз II" буде видобувати 16 млрд куб. м газу в рік, з яких 10 млрд куб. м буде транспортовано в Європу, а 6 млрд куб. м - в Туреччину і Грузію.

 
BP

Пізніше газ може бути завезений з Туркменістану, Ірану і Іраку до Європи. На знак прогресу цього місяця Іран, Росія, Казахстан, Туркменістан і Азербайджан в принципі домовилися про те, як розділити потенційно величезні нафтогазові ресурси Каспійського моря.

Проте "Південний газовий коридор" затьмарює "Північний потік-2", ініціативу "Газпрому", яка подвоїть експортні потужності Росії в Європу до 110 млрд куб. м. Цей трубопровід схвалює більша частина німецької промисловості, яка хоче якомога дешевшого газу.

Минулого місяця президент США Трамп, який тисне на Німеччину, щоб та купляла більше зрідженого природного газу США, розкритикував Німеччину як "заручницю" Росії за її залежність від російської енергетики. Німеччина заперечує звинувачення. Трамп назвав "Північний потік-2" "жахливим".

Німеччина імпортувала 39% свого газу з Росії в першій половині 2018 року, показали дані державного зовнішньоторговельного відомства BAFA.

Меркель обговорювала енергетику на переговорах з президентом Росії Владіміром Путіним у палаці під Берліном на вихідних. Вона намагається заспокоїти деяких критиків "Північного потоку-2", гарантуючи, що Україна не постраждає від зниження доходів від транзиту газу.

Меркель також їде в Грузію і Вірменію в триденній поїздці, яка починається в четвер. У суботу вона проведе переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Як відомо, "Південний газовий коридор" або Трансадріатичний трубопровід (TAP) протяжністю 870 км починатиметься у Комотіні в Греції і протягнеться до Апулії в Італії через Албанію.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв уже запустив Трансанатолійський газопровід до Туреччини (TANAP) - першу нитку проекту "Південний газовий коридор", за яким газ буде транспортуватися з Азербайджану до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.