Британія представить програму модернізації війська до кінця року

Середа, 8 серпня 2018, 09:05

Міністерство оборони Великої Британії планує представити свою програму військової модернізації до кінця року.

Про це сказав міністр оборони Гевін Вільямсон, передає Politico.

"Ми повинні бути в змозі мати технології та інновації, щоб бути в змозі адаптуватися. І це, звичайно, наявність найбільш високотехнологічних платформ та можливість змінювати ці високотехнологічні платформи", - сказав Вільямсон. 

Він додав, що сподівається, що ВПС США розглянуть можливість придбання винищувача Tempest, який Лондон представив минулого місяця.

США "як правило, трохи протекціоністські", - сказав він.

Вільямсон наполягав на збільшенні витрат на оборону, що поставило його в протиріччя з прем'єр-міністром Терезою Мей.

Вільямсон на початку року провів перегляд оборонних витрат, і з’ясувалося, що міністерству не вистачає щонайменше 2,25 млрд євро щороку для реалізації десятилітнього плану з купівлі нових військових літаків, супутників, кораблів та субмарин. Оборонний комітет британського парламенту погодився з тим, що військові витрати необхідно збільшувати з 2% до 3% від ВВП, до 22,5 млрд євро на рік. Вільямсон просить про збільшення на 4,5 млрд євро на рік.

Уряд у березні виділив на армію додаткові кошти у розмірі 800 млн фунтів, така ж сума буде виділена до кінця цього фінансового року. Втім, вона все ще не відповідає вимогам.

В умовах, коли країна стикається з постійними військовими погрозами з боку Росії, а також змушена протистояти тероризму, екстремізму та кібератакам, збільшення витрат на оборону є "єдиним виходом з ситуації", вважають у парламенті. Доповідь парламентського комітету з оборони попереджає про "серйозний дефіцит" танків, бронетранспортерів і артилерії, якими володіє британська армія.