МЗС Польщі викликало посла Бельгії через видачу візи депортованій українці

Середа, 26 вересня 2018, 14:51

Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла Бельгії у Варшаві зв'язку з виданням візи українській активістці Людмилі Козловській.

Про це йдеться у заяві на сайті польського відомства.

"Польща висловлює стурбованість у зв'язку з рішенням влади Бельгії про видачу візи до Шенгенської угоди Людмилі Козловській, яка зареєстрована в Шенгенській інформаційній системі (у списку небажаних осіб. - Ред.). Рішення органів влади Бельгії становить загрозу для безпеки Шенгенської зони", - йдеться у повідомленні.

У комюніке польське МЗС наголошує, що Варшава підтримує свою позицію про визнання Козловської небажаною особою на території Європейського Союзу.

"Це рішення було прийнято на підставі клопотання Агентства внутрішньої безпеки Польщі. У польської влади, зокрема, виникли сумніви щодо джерел фінансування очолюваного Козловською фонду "Відкритий діалог", - повідомили в МЗС.

Козловська 26 вересня прибула до Брюсселя для участі в конференції на тему верховенства закону і правосуддя в Польщі, організовану групою євродепутатів від фракції лібералів.

Нагадаємо, в середині вересня Козловська також отримала візу від Німеччини. Вона приїжджала до Берліна, де брала участь у слуханнях Бундестагу про порушення законності у Польщі та Угорщині.

Варшава назвала такі дії "не дуже дружнім" кроком Берліна.

Нагадаємо, Польща внесла українку Людмилу Козловську до Шенгенської інформаційної системи, що передбачає негайне вислання з ЄС, у той час як її чоловік, поляк, заявив: польський уряд здійснює депортацію у відповідь на його громадську діяльність. 

Варшава пояснила, що українку вислано через "істотні сумніви" стосовно фінансування фонду "Відкритий діалог".

Європейські політики, редактори, дипломати та екс-президент Польщі висловили протест у зв’язку з висланням Козловської та закликають політиків та уряди ЄС вжити заходів, аби не дозволити польській владі й надалі зловживати Шенгенською угодою.