Варшава обурена "не дуже дружнім" кроком Берліна щодо висланої з ЄС українки

П'ятниця, 14 вересня 2018, 13:45

Польща вважає безпідставним рішення Німеччини видати візу українській активістці, яку 14 серпня Варшава депортувала і заборонила в’їзд до Шенгену.

Про це заявив глава Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський, пише "Польське радіо".

Президент Польщі Анджей Дуда провів з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром розмову у зв’язку зі слуханнями у Бундестазі на тему порушення законності у Польщі та Угорщині. Дуда, зокрема, згадав про участь у дискусії віце-президента польського фонду "Відкритий діалог" Людмили Козловської.

Дуда сказав президенту Німеччини, що подібні заходи не сприяють розвитку добрих польсько-німецьких відносин та довірі між країнами.

"Зведення наклепів у парламенті іншої держави на польську владу за те, що вона реалізує виборчу програму, що отримала демократичну легітимізацію з боку суспільства, на погляд президента, суперечить європейським цінностям. Президент Німеччини пообіцяв поцікавитися цим питанням", – сказав Щерський.

Козловська каже: депортація - це особиста помста Маріуша Камінського, колишнього глави Центрального антикорупційного бюро, її чоловіку Бартошу Крамеку, голові ради фонду "Відкритий діалог".

Крамек відомий акціями протесту перед Сеймом і судами активіст, який бореться за громадянські права. У липні минулого року він опублікував на своїй сторінці у Facebook маніфест із закликом "скинути уряд" правлячої партії "Право і справедливість (PiS). Відтоді фонд перебуває у стані перманентного конфлікту з урядом.

Департамент контррозвідки Агентства внутрішньої безпеки Польщі пояснював, що депортація обумовлена "істотними сумнівами" щодо фінансування фонду "Відкритий діалог". Польські журналісти пишуть, що фундація "Відкритий діалог" спонсорується і керується громадянами РФ.

Йдеться про те, що Козловська сама родом зі Севастополя і отримала російське громадянство після анексії Криму Москвою. Серед спонсорів та частини керівників фундації нібито також є особи, які мають російські паспорти, регулярно відвідують Москву, зустрічаються з російськими високопосадовцями і навіть є власниками бізнесу в окупованому Криму. Головним спонсором фундації "Відкритий діалог" виявився брат Людмили Козловської – Петро Козловський, зазначив польський журналіст-розслідувач Ярослав Якімчик.

 

Козловську запросили німецькі парламентарі взяти участь у слуханні в Бундестазі під назвою "Права людини в небезпеці - ліквідація законності в Польщі та Угорщині". Вона прибула до Берліна, отримавши національну візу через "національний інтерес Німеччини".

Віце-міністр закордонних справ Анджей Папєж зустрівся у четвер з послом Німеччини Рольфом Нікелем у зв’язку із видачею його країною Козловській короткотермінової візи.

"Зібраний матеріал не залишає сумнівів щодо непрозорості джерел, з яких фінансується фонд "Відкритий діалог". Польські спецслужби отримали також важливу інформацію від партнерських служб", - пояснили в МЗС Польщі.

Польща надішле спецслужбам усіх країн Шенгенської зони та поліції "детальну інформацію", на підставі якої було прийняте рішення про внесення Козловської до SIS.

"Німеччина – це демократична держава, вона може запрошувати різних людей, звісно, вона має на це право, але, напевно, ми сприймаємо цей крок як не дуже дружній щодо наших дій", – заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.