Трамп заявив про вихід з ракетного договору з Росією

Неділя, 21 жовтня 2018, 10:05

Президент США Дональд Трамп заявив про вихід Вашингтона з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) з Росією.

Про це пише The Guardian.

Виступаючи перед журналістами після передвиборчого заходу в Неваді, Трамп заявив, що Росія порушила угоду: "Вони порушують її протягом багатьох років, і я не знаю, чому президент Обама не вів переговори і не виходив (з договору, - ред)".

"Ми не збираємося дозволити їм порушувати ядерну угоду і робити зброю, і нам самим це не дозволено. Ми ті, хто залишилися в угоді, і ми виконуємо угоду, але Росія, на жаль, не виконала угоду, тому ми збираємося розірвати договір, ми збираємося вийти", - сказав він.

Відповідаючи на уточнююче запитання, Трамп підкреслив, що США "повинні будуть розвивати цю зброю".

"Поки Росія не прийде до нас, і Китай не прийде до нас, і всі вони не прийдуть до нас і не скажуть: "Давайте всі ми будемо розумнішими і давайте ніхто з нас не буде розробляти цю зброю", - сказав він, додавши, що якщо Росія і Китай зроблять це, США приєднаються до угоди.

"Але поки хтось порушує цю угоду, ми не будемо єдиними, хто виконує її", - підкреслив він.

Росії доведеться вживати заходів військово-технічного характеру у разі виходу США з Договору, заявили в МЗС РФ.

Раніше США заявляли, що надавали Росії докази того, що вона порушує договір. Про те, що Росія не дотримується зобов'язань, також заявляв генсек НАТО Йенс Столтенберг.