ЄС: світові не потрібна нова гонка озброєнь, РФ і США мають продовжити діалог

Понеділок, 22 жовтня 2018, 16:49

Європейський союз закликав США та Росію не допустити нової гонки озброєнь і продовжувати дотримуватися Договору про ракети середньої і малої дальності.

Про це йдеться в заяві  прес-секретаря ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Майї Косьянчич.

"Світ не потребує нової гонки озброєнь, яка нікому не принесла б користі, а навпаки, принесла б ще більшу нестабільність", - йдеться в заяві.

В ЄС очікують, що Російська Федерація відповість на серйозні побоювання, пов'язані з недотриманням Договору про РСМД, і що США розглянуть наслідки свого можливого виходу з договору для власної безпеки, своїх союзників і всього світу.

"Завдяки Договору про РСМД були знищені майже три тисячі ракет з ядерними і звичайними боєзарядами. Договір також є важливим внеском у зобов'язання з роззброєння відповідно до статті VI Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - наголошується в заяві.

ЄС закликав США і РФ продовжувати конструктивний діалог, щоб зберегти Договір про РСМД і забезпечити його повне і таке, що піддається перевірці виконання, яке має вирішальне значення для європейської і глобальної безпеки.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з договору через його недотримання з боку РФ. За його словами, Росія протягом багатьох років порушувала угоду, а США не дозволять їй цього робити.

У Москві заявили, що Росії доведеться вживати заходів військово-технічного характеру у разі виходу США з договору.

Раніше США заявляли, що надавали Росії докази того, що вона порушує договір. Про те, що Росія не дотримується зобов'язань, також заявляв генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Читайте також: Останнє американське попередження: НАТО готується протидіяти російській ракетній програмі