Вихід РФ з Ради Європи не дозволить уникнути рішень по Криму та Донбасу – суддя ЄСПЛ

Середа, 31 жовтня 2018, 09:11

Навіть у разі якщо Росія виконає свої погрози та вийде зі складу Ради Європи – рішення Європейського суду з прав людини по скаргам з окупованих територій Криму та Донбасу залишаться обов’язковими для виконання.

Про це розповіла суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська в інтерв’ю "Європейській правді".

Вона наголосила, що правила чинності рішень Суду у такому випадку "прямо прописані в Європейській конвенції з прав людини".

Росія має право денонсувати Європейську конвенцію з прав людини, тобто вийти зі складу суду, повідомивши про це за 6 місяців до денонсації, підкреслила суддя. "Та навіть цей крок не звільняє державу від виконання рішень Європейського суду з прав людини стосовно всіх порушень, що мали місце до моменту, коли держава денонсує конвенцію, тобто виходить зі складу Ради Європи", - пояснила Юдківська.

"Протягом шести місяців з моменту офіційного повідомлення про вихід Росії з Ради Європи жертви порушень ще зможуть подати скарги проти Росії. Ці скарги будуть розглянуті Судом, і рішення щодо них Росія буде зобов’язана виконати. Зрозуміло, те саме стосується і всіх скарг, що зараз перебувають на розгляді в Суді і рішення щодо яких ще не винесені", - наголосила суддя ЄСПЛ.

Як відомо, в Москві офіційно розглядають можливість виходу зі складу Ради Європи і визначаться з цього приводу у найближчі місяці.

В Європейському суді з прав людини на розгляді перебувають 4 міждержавні скарги Україна проти Росії. Вже відомо, коли має бути оприлюднене рішення за першою з них – щодо подій в Криму. При цьому Суд може визнати, що РФ встановила контроль над Кримом ще в лютому-2014.

Детальніше про це та інше читайте в інтерв’ю "Ключове питання, на яке відповість ЄСПЛ – чи контролювала Росія Крим ще до анексії".