Македонія офіційно попросила про екстрадицію колишнього прем’єра-втікача

Вівторок, 20 листопада 2018, 17:13

Міністерство юстиції Македонії направило в міністерство юстиції Угорщини запит про екстрадицію колишнього прем’єра Ніколи Груєвські, засудженого на два роки.

Про це повідомляє агентство Meta.

"Запит на екстрадицію посилається на необхідність виконання судового вироку місцевого суду, який полягає у позбавленні волі строком на два роки за чотирма провадженнями", - заявили у відомстві.

У міністерстві наголосили, що на кожному етапі судового переслідування права Груєвські нічим не порушувалися і все відбувалося згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

"Республіка Македонія вимагає екстрадиції Ніколи Груєвські і з огляду на серйозність скоєних ним злочинів ми просимо про обмеження його свободи і затримання", - йдеться у заяві міністерства юстиції Македонії.

Як повідомлялося, колишній прем'єр-міністр Македонії Нікола Груєвські отримав притулок в Угорщині.

Груєвські засудили до двох років тюрми через незаконну купівлю броньованого Mercedes за більш ніж 650 тисяч євро у 2012 році, коли він був прем'єр-міністром. Після цього він втік з Македонії і попросив політичного притулку у близького політичного союзника - угорського прем'єра Віктора Орбана.

Скоп'є почало вимагати повернути Груєвські на батьківшину, проте у Орбана заявили, що там Груєвські загрожує "лівий уряд під впливом американо-угорського фінансиста Джорджа Сороса".