Іспанія - Брюсселю: не поводьтеся з Італією, як з Грецією

Вівторок, 20 листопада 2018, 17:19

Європейська комісія не повинна реагувати на бюджетну незгоду з Італією так само, як у випадку з Грецією.

Про це заявив голова МЗС Іспанії Жозеп Боррель, пише Politico.

"Це було б великою помилкою, якщо Єврокомісія намагатиметься справитись з Італією так само, як вона мала справу з Грецією, наклавши дуже жорсткі обмеження на бюджет, політику жорсткої економії, оскільки Італія - ​​це не Греція", - сказав Боррель.

Італійський уряд представив проект бюджету на 2019 рік, який порушує зобов'язання країни відповідно до фіскальних правил ЄС. Новий бюджет потягне за собою збільшення і без того величезного боргового навантаження країни – наразі борг складає 131% ВВП, найбільший серед країн єврозони після Греції і вищий, ніж верхня межа ЄС на 60%. 

"Італія не може дозволити собі другу рецесію", - сказав Боррель, колишній президент Європарламенту. "Я сподіваюсь, що італійський уряд та Єврокомісія зможуть стишити їхню взаємну критику та розпочати певні домовленості, у стилі Португалії", - додав він.

Єврокомісія оцінить бюджетний план Італії та опублікує свою думку 21 листопада. Італія може зіштовхнутися з фінансовими санкціями ЄС, якщо не домовиться про розмір видатків на наступний рік.

Австрія та Нідерланди заявили, що готові підтримати Єврокомісію, якщо вона почне санкційну процедуру проти Італії.