Швеція: керівниця "Центру" поставила своє прем'єрство умовою уряду без радикалів

Середа, 21 листопада 2018, 15:01

Лідер Центристської партії Швеції Енні Лоуф 22 листопада повідомить спікеру парламенту про стан переговорів щодо формування коаліції.

Про це пише Bloomberg.

Швеція опинилася в політичному глухому куті через посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів. Таким чином уже два місяці країна не має нового уряду.

Минулого тижня взяла спробу сформувати коаліцію лідер "Центру", головним завданням якої є не допустити отримання впливу "Шведськими демократами" у новому уряді.

"Лоуф стикається з дуже складним завданням, і вона, ймовірно, не буде останньою, хто вестиме переговори. Але, можливо, буде сформовано або уряд, очолюваний соціал-демократами, підтриманий нинішніми партнерами по коаліції, а також партією "Центр", або уряд на чолі з Поміркованою патією, пасивно підтримуваний тим же "Центром. Дві найбільші партії відкинули всі розмови про велику коаліцію", - сказано у матеріалі.

Вибори 9 вересня не принесли однозначного переможця 

Попри те, що Лоуф висловила амбіції на прем'єрство, як виконувач обов'язків прем'єр-міністра Стефан Льовен, голова соціал-демократів, так і лідер опозиції і "поміркованих" Ульф Крістерсон проти цього, бачачи себе в цьому кріслі.

"Однак Лоуф може прямо вказати на прем'єрство як її ціну за формування нового блоку з соціал-демократами", - йдеться у матеріалі.

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосує проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців. Парламент Швеції через два місяці після виборів не підтримав перше висунення, яке зробив Крістерсон 14 листопада.