Швеція зайшла в глухий кут через "історичний" шанс ультраправих у політиці

Вівторок, 13 листопада 2018, 13:56

Лідер шведських центристів Енні Лоуф у вівторок оголосила, що її партія буде голосувати проти призначення прем'єром лідера Поміркованої партії, голови блоку Альянс Ульфа Крістерсона.

Про це пише EUobserver.

Країна опинилася в політичному глухому куті через посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів.

Крістерсон намагається створити уряд меншості з християнськими демократами, оскільки інші два члени його чотирипартійного Альянсу - центристи та ліберали - виступають проти будь-якої структури уряду, яка потребуватиме підтримки з боку "Шведських демократів".

"Ми не хочемо надати "Шведським демократам" владної позиції або історично унікального впливу у шведській політиці", - сказала Лоуф.

"Шведські демократи" вимагають гарантій насамперед щодо імміграційної політики для будь-якої участі в уряді. Вони мають 69 з 349 мандатів у Риксдагу. Останні дискусії щодо формування уряду з Крістерсоном не призвели ні до чого, тож його призначення малоймовірне. Це визнав і сам кандидат у прем'єри.

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосують проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців.

Парламент Швеції через два місяці після виборів вперше розглядатиме висунення в прем'єри в середу, 14 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.