Туск прибув до Варшави на допит у справі фінансової піраміди Amber Gold

Понеділок, 5 листопада 2018, 11:28

Президент Європейської ради, екс-прем’єр Польщі Дональд Туск виступає на засіданні слідчої комісії Сейму у справі фінансової піраміди Amber Gold.

Про це повідомляє Polsat News.

"Я приїхав сюди, щоб відповісти на питання навіть якщо і усвідомлюю, чому служить ця комісія" - сказав Туск перед початком засідання.

Колишній прем’єр має стати останнім свідком, якого допитають у цій справі. Очікувалося, що він виступить на засіданні 2 жовтня, однак голова комісії Малгожата Вассерман перенесла засідання на наступний день після другого туру місцевих виборів.

Розслідування діяльності компанії Amber Gold ведеться у Польщі протягом останніх кількох років. Компанія вийшла на ринок у 2009 році, не маючи дозволу комісії фінансового нагляду Польщі, і стала залучати інвестиції в золото під великі процентні ставки – набагато більше, ніж ставки за рахунками банків дорогоцінних металах.

У 2012 році компанії Amber Gold оголосила про банкрутство. Близько 19 тисяч клієнтів компанії втратили свої гроші. Сума збитку за різними даними становить близько 851 мільйона злотих (близько 225 мільйонів доларів). Компанію визнали фінансовою пірамідою.

Представники нинішньої польської влади стверджують, що існування Amber Gold протягом трьох років було б неможливим без підтримки попереднього уряду під керівництвом Туска.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.