ЄСПЛ придумав, як прискорити розгляд скарг постраждалих від війни на Сході України

Середа, 19 грудня 2018, 17:32

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розробив механізм прискорення розгляду скарг тисяч постраждалих від війни на Сході України.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ, яке є у розпорядженні "Європейської правди".

Скарги, які знаходяться на розгляді в ЄСПЛ, стосуються або затримань громадян, або знищення житла під час бойових дій. Ключовим у розгляді цих скарг є питання юрисдикції: яка з держав, Україна чи Росія, є відповідачем у кожній зі справ. Україна стверджує, що не може відповідати за порушення прав людини на Донбасі, оскільки ця територія де-факто контролюється Росією.

Досі розгляд цих скарг гальмувався через відсутність рішення по міждержавній суперечці між Україною і Росією (детальніше про це - в інтерв’ю з суддею ЄСПЛ від України Ганною Юдківською).

Нинішнім рішенням ЄСПЛ прагне прискорити розгляд індивідуальних скарг.

Зокрема, суд паралельно з розглядом міждержавної справи почне комунікацію з урядами відповідної держави, зазначеної в індивідуальній скарзі. Таким чином, після отримання відповідей ЄСПЛ буде готовий винести рішення щодо індивідуальних скарг, щойно буде готове рішення у міждержавній справі.

Як зазначається, зараз на розгляді ЄСПЛ перебуває більше 4 тисяч скарг, пов’язаних з подіями на сході України і в Криму.

За прогнозами уряду України, слухання щодо юрисдикції відбудеться не раніше 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.