"Жовті жилети" намагалися захопити літню резиденцію Макрона

П'ятниця, 28 грудня 2018, 17:21

Близько 40 прихильників протестного руху "жовті жилети" намагалися захопити літню резиденцію французьких президентів Форт Брегансон.

Про це повідомляє Figaro посиланням на мера комуни Борм-ле-Мімоса (на території якої знаходится резиденція) Франсуа Аріцці.

За словами мера, спроба захоплення мала скоріш символічний характер, однак "жовті жилети" пообіцяли наближчими днями повторити спробу.

Видання також зазначає, що у поліції були готові до нападу, оскільки заклик штурмувати резиденцію на Лазурному узбережжі було розміщено у соціальних мережах. На думку "жилетів", резиденція була "апріорі зайнята незаконно" президентом.

При цьому протестувальники думали, що у день захоплення у резиденції перебуватиме Емануель Макрон.

Форт Брегансон

Нагадаємо, протести "жовтих жилетів" у Франції розпочалися 17 листопада. На акції вийшли водії, незгодні з підвищенням податку на пальне. Й хоча французька влада пішла на поступки і скасувала заплановане підвищення податку на паливо, а також підвищення цін на електрику та газ, протестувальники розширили коло вимог - починаючи від підвищення зарплат, зменшення податків і завершуючи вимогою відставки президента.

У відповідь на протести президент Франції Еммануель Макрон оголосив низку заходів щодо поліпшення соціально-економічного становища. Він заявив, що з наступного року у Франції на 100 євро буде збільшена мінімальна заробітна плата, передбачено заходи щодо поліпшення забезпечення пенсіонерів, робота в понаднормові години буде оплачуватися без відрахування податків.

Напередодні стало відомо, що мерія Парижа вирішила не скасовувати традиційні новорічні святкування на Єлисейських полях, не зважаючи на загрози нової акції "жовтих жилетів".