США - Німеччині: це неправда, що "Північний потік-2" вже не спинити

Четвер, 7 лютого 2019, 13:07

Проект газопроводу "Північний потік-2" є далеким від завершення і введення в експлуатацію, і у Європи ще є час на те, щоб зупинити його.

Про це написали посли США у ЄС, Данії та Німеччині у статті, опублікованій DW.

"Завершення "Північного потоку-2" та імпорт більшої кількості російського газу в Європу сприяли б фінансуванню ще більшої російської агресії на всьому континенті", - застерігають дипломати.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас нещодавно заявив, що спорудження газопроводу вже не зупинять навіть санкції США, проте у Вашингтоні засудили цю тезу.

"Дехто проштовхує корисливу розповідь про те, що вже пізно зупинити Nord Stream 2. Це просто неправда. Трубопровід є далеким від завершення і навіть далі від експлуатації. Європа все ще має час врегулювати і зупинити трубопровід, але час збігає", - йдеться у статті.

Посли наголошують: ЄС повинен переглянути газову директиву Третього енергетичного пакету, щоб закони блоку застосовувалися до морських трубопроводів, як це відбувається у випадку з наземними трубопроводами.

"Чому компаніям, що не входять до ЄС, як, наприклад, "Газпрому", дозволяється спотворювати конкуренцію на європейському газовому ринку, дотримуючись нижчих стандартів, ніж компанії ЄС?" - запитують американські дипломати.

Зміни до директиви "принесуть користь усім європейцям, збільшуючи прозорість, зміцнюючи енергетичну безпеку Європи та покращуючи ділову практику європейських постачальників газу, що не входять до ЄС", вважають у США.

Вони підкреслюють, що Європейський парламент та Європейська комісія підтримують ці зміни, які і більшість країн-членів Європейської ради.

"Але підтримка з боку Німеччини та інших ключових країн, таких як Франція, буде мати вирішальне значення для ухвалення цих змін", - зазначають посли.

"Відмова від Nord Stream 2 буде нелегкою, але робити правильно часто непросто. Будь-які втрати, пов'язані з зупинкою проекту, будуть погашені за рахунок енергетичної безпеки на всьому континенті. Чи дійсно Європа хоче збільшити свою залежність від країни, яка нещодавно розгорнула хімічну зброю в спробі вбити політичного опонента в Європі? Тієї, що вторглася і незаконно анексувала територію суверенної країни? Чи країни, яка збила рейс MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines над Україною, вбивши 298 невинних мирних жителів?

Європейські столиці повинні показати, що вони є солідарними з Україною і захищають енергетичні інтереси своїх народів", - додали дипломати.

За даними ЗМІ, Париж планує підтримати перегляд так званої газової директиви під час голосування в ЄС, запланованого на цю п'ятницю, 8 лютого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.