Румунія викликає Ковеші до суду, намагаючись завадити її призначенню прокурором ЄС

П'ятниця, 1 березня 2019, 10:34

Прокуратура Румунії викликала до суду колишню очільницю національного антикорупційного агентства Лауру Кодруцу Ковеші, яка є основною претенденткою на посаду головного прокурора ЄС.

Про це повідомляє Euractiv.

Ковеші має з'явитися до суду в Бухаресті наступного тижня через звинувачення в корупції. Її викликали на 7 березня - день, коли Європарламент і Рада ЄС мають обговорити наступні кроки у виборі очільника нової Європейської прокуратури.

Уряд Румунії звинувачує Ковеші у зловживанні службовим становищем і наданні неправдивих свідчень. Раніше міністр юстиції пообіцяв зробити все можливе, щоб заблокувати призначення Ковеші.

Прокуратура в Бухаресті офіційно відмовилася підтвердити інформацію про виклик Ковеші.

Ковеші очолювала антикорупційне агентство з 2013 по 2018 року, перш ніж уряд соціалістів домігся її звільнення. Під її керівництво за корупційні правопорушення були засуджені сотні виборних посадових осіб.

Бухарест намагався переконати інші країни ЄС відмовитися від її призначення на посаду керівника Європейської прокуратуи, яка повинна бути створена до кінця 2020 року.

Минулого тижня країни-члени, здавалося, прислухалися до цього заклику і підтримали французького кандидата Франсуа Бонерта.

Але в середу депутати Європарламенту виступили проти Бухареста і визначили Ковеші своїм кандидатом. Тепер своє слово має сказати Рада ЄС.