Румунія блокує призначення своєї кандидатки головним прокурором ЄС

Середа, 13 лютого 2019, 17:04

Міністр юстиції Румунії написав листа своїм колегам з ЄС, в якому він критикує колишню очільницю Національного агентства по боротьбі з корупцією Лауру Кодруцу Ковеші і закликає не призначати її на посаду головного прокурора Європейської прокуратури (EPPO).

Про це повідомляє AFP.

У листі міністр юстиції Тудорел Тоадер звинувачує Ковеші в підписанні "таємних і антидемократичних пактів" з румунськими спецслужбами, щоб співпрацювати з ними у розслідуванні, пов'язаному з національною безпекою або корупцією.

"Протоколи, оскільки вони були визнані неконституційними, нагадують про взаємозв'язок політики, розвідки і правоохоронних органів, настільки відомих у нашій країні під час комуністичного правління", - йдеться у листі.

На початку лютого Тоадер заявив, що зробить все можливе, щоб заблокувати призначення Ковеші, яка посіла перше місце у конкурсі на призначення головного прокурора EPPO.

Президент Клаус Йоганніс був змушений звільнити Ковеші у липні 2018 року, коли Конституційний суд Румунії зобов'язав його дотримуватися вимоги уряду про її звільнення, незважаючи на те, що глава держави виступив проти цього кроку. 

Після звільнення Ковеші працює в офісі генерального прокурора на посаді головного антикорупційного стратега.

Уряд Румунії під проводом соціал-демократів намагається послабити боротьбу з корупцією з моменту перемоги на виборах у грудні 2016 року, звинувачуючи антикорупційних прокурорів у тому, що вони зловживають владою.

Кілька змін у законі про декриміналізацію злочинів, пов'язаних з корупцією, призвели до масових протестів минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.