У Європарламенті проведуть співбесіди з кандидатами на посаду головного прокурора ЄС

Вівторок, 26 лютого 2019, 10:44

Депутати Європарламенту з відповідних комітетів проведуть співбесіди з трьома кандидатами на посаду першого в історії головного прокурора Європейської прокуратури.

Про це повідомляє Euractiv.

Європейська прокуратура буде координувати зусилля правоохоронних органів на національному рівні з європейськими поліцейськими і юридичними агентствами Europol і Eurojust, а також з офісом ЄС по боротьбі з шахрайством OLAF.

Прокурор буде уповноважений координувати поліцейські розслідування, заморожувати і заарештовувати активи і заарештовувати підозрюваних.

Найвідоміша фігура серед кандидатів - Лаура Кодрута Ковеші, колишній головний прокурор антикорупційного агентства Румунії (DNA). Румунський уряд і члени Європарламенту з правлячої румунської коаліції мобілізовані проти її призначення.

Ковеші позитивно оцінюють в Брюсселі через її зусилля по боротьбі з корупцією, але на батьківщині правлячі соціал-демократи домоглися її звільнення в липні минулого року.

Двома іншими кандидатами є Жан-Франсуа Бонер з Франції і Андрес Ріттер з Німеччини. 

Минулого тижня було проведено таємне голосування по трьом кандидатам на засіданні Комітету постійних представників ЄС - COREPER, де засідають посли країн ЄС. Згідно з дипломатичними джерелами, COREPER дав Бонеру 50 голосів, в той час як Ковеші і Ріттер отримали по 29 голосів кожен.

У вівторок публічні слухання організовані Комітетом з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ (LIBE) за участю Комітету з бюджетному контролю (CONT). Кожен кандидат буде проходити співбесіду протягом 75 хвилин, дві третини часу відводиться на питання і відповіді.

У вівторок жодного рішення не очікується. У середу координатори LIBE проведуть нараду для обговорення результатів кандидатів. Єдиний кандидат буде запропонований на голосування на пленарному засіданні Європарламенту, який прийме рішення абсолютною більшістю голосів.

Якщо Європарламент і Рада ЄС ні дійдуть згоди щодо кандидата, процес відбору буде продовжений, хоча як саме поки не ясно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: