В ЄС відхилили "чорний список" країн, які не борються із відмиванням коштів - ЗМІ

Понеділок, 4 березня 2019, 15:38

Комітет постійних представників держав ЄС сьогодні узгодив рішення заблокувати список, до якого Єврокомісія внесли країни, що ведуть недостатню боротьбу з відмиванням грошей.

Про це повідомляє Politico із посиланням на європейських дипломатів.

За даними видання, посли ЄС офіційно затвердять це рішення в середу. Міністри внутрішніх справ країн ЄС наступного четверга проведуть зустріч і підпишуть відмову.

Занепокоєння країн ЄС пояснюється процесом відбору і уряди стверджують, що країни з "чорного списку" мають занадто мало часу для оскарження їх включення до списку Єврокомісії.

"Щоб досягти повного впливу цього інструменту і забезпечити його якість, нам необхідно внести цей список в упорядкований процес. Тому...ми не можемо підтримати теперішню пропозицію, яка не була створена в прозорому і достовірному процесі, який стимулює постраждалі країни до рішучих дій, дотримуючись при цьому їх права бути почутим", - йдеться в проекті заяви, підготовленій країнами ЄС для пояснення їхнього рішення.

Раніше ЗМІ повідомляли, що багато країн ЄС перебувають під тиском Саудівської Аравії та Вашингтона, які закликають відмовитися від затвердження переліку.

Йдеться про список з 23 країн, які, на думку Єврокомісії, становлять загрозу через недостатню боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. До нього потрапили Афганістан, Саудівська Аравія, Багами, Іран, Ірак, Лівія, Панама, Сирія та Віргінські острови США.

Понад 40 євродепутатів підписали лист до Європейській комісії, який містить запитання, чому Росію не внесли до списку.

Потрапляння до чорного списку ЄС пов'язане не тільки з втратою іміджу, але й перешкоджає фінансовому співробітництву з блоком. Європейські банки зобов'язані здійснювати суворіші перевірки платежів з країн, внесених до переліку. 

Європейський парламент і держави-члени повинні затвердити або відхилити список.