Польський закон про Верховний суд можуть визнати таким, що суперечить праву ЄС

Четвер, 11 квітня 2019, 11:37

Генеральний адвокат Суду ЄС вважає, що суперечливий польський закон про Верховний суд не відповідає праву ЄС.

Про це "Європейській правді" повідомили в прес-службі Суду ЄС.

"Суд має постановити, що положення польського законодавства, які стосуються зниження пенсійного віку суддів Верховного суду, суперечать праву ЄС", - йдеться у думці адвоката.

"Оскаржені заходи порушують принципи незмінюваності та незалежності суддів", - вважає адвокат.

Думка генерального адвоката не є остаточним рішенням у справі, однак для Суду ЄС було б досить незвично її проігнорувати.

На початку жовтня минулого року Європейська комісія направила до суду ЄС у Люксембурзі скаргу на Польщу через ухвалення суперечливого закону про Верховний суд.

На погляд Єврокомісії, положення закону про Верховний суд, що відправляють частину суддів на пенсію, загрожують незалежності судової системи в Польщі.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні цього року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років.

Суд ЄС 19 жовтня ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів і призупинення дії закону. Зокрема, Суд вимагав повернути відправлених на пенсію суддів.

У листопаді минулого року Сейм Польщі ухвалив поправки до спірного Закону про Верховний суд, що дозволять повернути на роботу суддів, яких по досягненню 65 років відправили на пенсію.