Литва першою з країн Балтії підписала пакт про оборонну співпрацю з США

Четвер, 4 квітня 2019, 12:59

Сполучені Штати та Литва підписали угоду про оборонну співпрацю, спрямовану на посилення двосторонньої підготовки та обміну інформацією.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву розповсюдив Пентагон.

"Литва є союзником НАТО і є "передовою державою", що межує з Росією. Це перша країна Балтії, яка підписала таку угоду про співпрацю", - йдеться у повідомленні.

"Дорожня карта" описує п'ять основних цілей політики для двох країн у період з 2019 по 2024 рік: посилення співпраці у сфері тренувань, навчань та обміну; стримування в регіоні Балтійського моря, включаючи поліпшення обізнаності про морську сферу; обмін інформацією; співробітництво в багатонаціональних операціях; кіберзахист.

Документ також закликає Сполучені Штати продовжувати розгортати сили у балтійських державах "для посилення стримування і підтримки зусиль Естонії, Латвії та Литви для подальшого розвитку національної оборони".

Литва і Польща вирішили посилити захист Сувалкського коридору

План підписання угод про оборонне співробітництво з трьома країнами Балтії випливає з стратегічного діалогу США та Балтії, схваленого у листопаді 2018 року. Естонія та Латвія ведуть переговори з Пентагоном для підписання подібних угод.

США інвестували майже $80 мільйонів у співробітництво в оборонній сфері з Литвою з 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.