Британія почала підготовку до виборів в Європарламент попри Brexit

Субота, 6 квітня 2019, 16:43

Велика Британія почала готуватися до проведення виборів до Європейського парламенту на тлі перспективи довгої відстрочки для Brexit.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Приміщення міських рад та школи по всій країні вже заброньовані як виборчі центри. Також розміщуються замовлення на виготовлення десятків мільйонів виборчих бюлетенів.

Уряд Британії в п'ятницю заявив, що офіційно повідомив про проведення виборів і вже погодився оплатити первісну підготовку.

Прем'єр-міністр Тереза ​​Мей визнала, що Британія буде "за законом зобов'язана проводити вибори", якщо залишиться країною-членом ЄС після 23 травня.

У Британії почали видавати паспорти без "Євросоюзу" на обкладинці

Вона просила про відстрочення Brexit до 30 червня, але Європейська Рада розглядає можливість набагато більш тривалого 12-місячного продовження, яке може бути скорочено в разі потреби.

І правлячі консерватори, і основна опозиційна Лейбористська партія досі зберігали мовчання з приводу будь-яких планів виборчої кампанії, побоюючись реакції виборців.

В уряді підкреслюють, що Британія все ще може скасувати вибори до 22 травня, якщо угода про вихід з ЄС буде затверджена до того часу.

Це викликало б гнів в Брюсселі, не в останню чергу тому, що 27 з 73 місць британських депутатів в Європарламенті вже перерозподілені на інші країни.

Чиновники зазвичай починають планування проведення європейських виборів ще до Різдва і зараз вони знаходяться під сильним тиском.

На останніх європейських виборах в 2014 році в Британії було організовано 39 000 виборчих дільниць і надруковано 46,5 мільйонів бюлетенів.

Лаура Лок, заступник виконавчого директора Асоціації адміністраторів виборів, сказала, що організація цих виборів вимагатиме "надлюдських зусиль".

Нагадаємо, чверть британців налаштовані бойкотувати вибори до Європарламенту у разі участі країни в них у травні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.