Екс-президента Румунії звинуватили у злочинах проти людяності під час революції 1989 року

Понеділок, 8 квітня 2019, 17:42

Колишній президент Румунії Іон Ілієску офіційно звинувачений у злочинах проти людяності під час антикомуністичної революції 1989 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

89-річний Ілієску набув широкої популярності після повстання проти диктатора Ніколає Чаушеску, який був повалений і страчений в грудні 1989 року. Але сотні людей загинули під час переходу влади, і противники Ілієску звинуватили його в крадіжці революції у народу.

Прокурори звинуватили Ілієску у формуванні групи в грудні 1989 року з метою отримання влади і політичної легітимності.

Прокурори заявили, що, користуючись заявами і телебаченням, група брала участь в "широкій і оманливій діяльності з обману і дезінформації" після того, як Чаушеску покинув столицю 22 грудня 1989 року.

Відповідно до цієї схеми розпалювався загальний "психоз тероризму", який викликав "братовбивчий вогонь, хаотичні перестрілки і суперечливі військові накази", що призвело до загибелі 862 людей і поранення ще 2150 осіб після повалення режиму Чаушеску.

Прокурори заявили, що в той період військами було використано близько 13 мільйонів куль. Звинувачення і поспішно організована страта Чаушеску і його дружини Олени також були частиною схеми, яку проводили "в симульованому кримінальному процесі" 25 грудня 1989 року.

Ілієску був затверджений тимчасово виконуючим обов'язки президента тимчасовим парламентом в лютому 1990 року. Його критики в країні і за кордоном звинувачують Ілієску, який пішов у відставку в 2004 році, і інших провідних політиків в спробі блокувати реформи і захистити політичну спадщину і правлячу еліту комуністичної системи.

Дата суду поки не призначена, сам Ілієску завжди відкидав будь-які звинувачення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.