Іран офіційно призупинив виконання частини зобов'язань за ядерною угодою

Середа, 15 травня 2019, 10:30

Іран з середи, 15 травня, офіційно призупинив виконання частини своїх зобов'язань за умовами міжнародної ядерної угоди 2015 року, з якої рік тому вийшли США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на іранське агентство ISNA, що опублікувало заяву представника Агентства з атомної енергетики країни.

За його словами, рішення про призупинення деяких зобов'язань, ухвалене Вищою радою національної безпеки Ірану, почало діяти офіційно.

Британія про ситуацію з Іраном: є ризик, що конфлікт почнеться випадково

Представник агентства також зазначив, що Тегеран, як і попереджав, може відновити роботи зі збагачення урану і припинити заходи з модернізації реактора на важкій воді в Араку, якщо протягом 60 днів учасники угоди не виконають її вимоги.

"Протягом кількох днів громадськості буде проінформовано про зроблені кроки. Ми також оголосимо про плани щодо допуску представників медіа на об'єкти в Араку і Натанзі", - сказав співрозмовник, не називаючи свого імені.

Нагадаєм, про ухвалене Вищою радою нацбезпеки Ірану рішення призупинити виконання частини зобов'язань в рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) стало відомо 8 травня.

ЄС закликав Іран поважати ядерну угоду і шкодує через санкції США

Президент Ірану Хассан Рухані направив листи з відповідним рішенням усім державам-підписантам угоди і заявив про готовність продовжити консультації на всіх рівнях. Іран звинувачує США у тому, що після виходу з угоди вони неодноразово вводили "односторонні і незаконні санкції".

Як відомо, минулоріч Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика Британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об'єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.