ЄС затвердив новий режим санкцій за кібератаки

П'ятниця, 17 травня 2019, 13:20

Рада ЄС затвердила новий режим санкцій у відповідь на злочинну кібердіяльність.

Про це, як передає "Європейська правда", йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Витік даних, крадіжка інтелектуальної власності, атаки на ІТ-інфраструктуру та викрадення секретної інформації можуть у майбутньому призвести до того, що ЄС накладе санкції на відповідальних за такі дії іноземних юридичних та фізичних осіб.

Нові санкції можуть бути спрямовані на тих, хто вчиняє ці види кібердіяльності в будь-якому місці, незалежно від їхньої національності та місцезнаходження.

"Рада створила рамки, що дозволяють ЄС накладати цілеспрямовані обмежувальні заходи для стримування та реагування на кібератаки, які становлять зовнішню загрозу для ЄС або його держав-членів, а також на кібератаки проти третіх держав або міжнародних організацій, де обмежені заходи вважаються необхідними для досягнення цілей Спільної зовнішньої політики та політики безпеки", - сказано в повідомленні.

ЄС затвердив новий режим санкцій за хіматаки

Кібератаки, що належать до сфери застосування цього нового режиму санкцій, є такими, які мають значний вплив і які: або здійснюються з-за меж ЄС, або використовують інфраструктуру за межами ЄС, або здійснюються особами або установами, створеними або діючими за межами ЄС, або здійснюються за підтримки особи або організацій, що діють поза межами ЄС.

Спроби кібератак з потенційно значним ефектом також охоплюються цим режимом санкцій. 

Санкції передбачають заборону на поїздки до ЄС, заморожування активів для фізичних осіб та заморожування активів для суб'єктів господарювання. Крім того, особам і організаціям ЄС заборонятиметься надавати кошти підсанкційним суб’єктам.

Цей крок відбувається на тлі зростаючої тривоги щодо передбачуваної китайської та російської діяльності. 

Захід звинуватив російську військову розвідку в управлінні глобальними кібератаками, спрямованими на установи від спортивних антидопінгових органів до АЕС та лабораторій з дослідження хімічної зброї.

Наприклад, 4 жовтня міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд заявила, що четверо співробітників ГРУ РФ шляхом кібервтручання намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.