Фінляндія готова прийняти дітей фінських бойовиків ІДІЛ

П'ятниця, 24 травня 2019, 13:17

Фінська влада заявила, що діти фінських бойовиків ІДІЛ мають право повернутися на батьківщину, проте їх батькам, які добровільно приєдналися до терористичного угруповання, ніхто не допомагатиме.

Про це заявив глава МВС Фінляндії Кай Мюкянен, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на телерадіокомпанію Yle.

За його словами, Фінляндія може найближчим часом прийняти рішення про повернення з сирійських таборів дітей фінських бойовиків, які вирушили воювати в ряди ІДІЛ.

"Зрозуміло, кожен батько розуміє, наскільки сумна ситуація, в якій опинилися маленькі діти. Ми з'ясовуємо способи, як можна безпечно засвідчити їх особу і повернути дітей назад. В той же час ясно, що хтось спробує скористатися цією трагічною ситуацією, і ми, як правова держава повинні бути напоготові. Необхідно допомогти дітям, однак бойовикам силами держави ми допомагати не повинні", - заявив Мюккянен.

Водночас омбудсмен з питань прав дитини Еліна Пеккарінен висловила застереження щодо розділення батьків і дітей.

"Згідно з конвенцією ООН про права дитини, дітей і батьків можна розділяти лише у виняткових ситуаціях. Не можна кидати людей помирати. Однак в ситуації, коли інтереси дитини і батька суперечать один одному, нам потрібно захищати права дитини", - заявила Пеккарінен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.