Президент Косова припустив референдум щодо об’єднання з Албанією

Субота, 1 червня 2019, 14:10

Президент Косова Хашим Тачі заявив, що якщо ЄС буде продовжувати політику ізоляції, Пріштіна може розглянути можливість проведення референдуму про об’єднання з Албанією.

Про це він заявив в ефірі одного з косовських телеканалів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на канал Top-Channel.

Він підкреслив, що не полишив ідею "виправити історичну несправедливість" і приєднати до Косова Прешево, Медведжу і Буяновац (райони із албанським населенням на півдні Сербії). Ці райони разом з рештою Косова могли б стати частиною об’єднання з Албанією.

"Після постійних відтермінувань і дискримінації, які демонструють до нас Європейський Союз і держави-члени, думаю, нам слід серйозно подумати про інституційні кроки у відповідь. Треба дати зрозуміти, що якщо ЄС продовжить політику ізоляції і закривання дверей перед Косовом, ми потребуватимемо руху в бік формули національного об’єднання через рішення парламентів обох країн або через референдуми в Косово і Албанії" - сказав Тачі.

За словами президента, союз Албанії і Косова можливий як під "парасолькою Євросоюзу", так і в результаті об’єднання двох країн під "албанською парасолькою".

Косово оголосило персоною нон грата російського співробітника місії ООН

Президент Сербії Александар Вучич у відповідь на так заяви сказав, що Сербія буде реагувати серйозно, відповідально і рішуче, якщо дійде справа до референдуму про об'єднання Косово з Албанією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.