У НАТО зробили заяву щодо кризи в Молдові

Понеділок, 10 червня 2019, 07:35

НАТО стурбоване політичною кризою в Молдові та закликає політичні сторони до стриманості й врегулювання ситуації шляхом діалогу.

Про це йдеться в заяві офіційного представника альянсу Оани Лунгеску, повідомляє "Європейська правда".

"НАТО зі стурбованістю стежить за політичною кризою в давньому партнерові Республіці Молдова. Ми закликаємо всі політичні сили Молдови проявляти спокій, стриманість і врегулювати розбіжності шляхом діалогу", - сказано в заяві.

"Демократично обрані лідери Республіки Молдова повинні працювати разом, щоб подолати цю кризу. Ми підтверджуємо постійну підтримку НАТО Республіці Молдова в реформуванні її інститутів оборони і безпеки. НАТО і Республіка Молдова є тісними партнерами понад 25 років. Ми як і раніше прихильні до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова", - йдеться в заяві НАТО.

Парламентська більшість у Молдові у складі проросійської Соцпартії та проєвропейського блоку  ACUM обрала керівництво законодавчого органу (його очолила соціалістка Гречана), та призначила уряд на чолі з проєвропейською прем'єркою Майєю Санду. Попередня влада вважає всі суботні рішення парламенту нелегітимними. Обидві сторони звинувачують одна одну в узурпації влади.

Європейський союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Детально про події у Кишиневі читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.