Рада ЄС відхилила план Юнкера залишити вакантними місця єврокомісарів - ЗМІ

Вівторок, 9 липня 2019, 15:59

Рада ЄС відхилила план президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера, спрямований на те, щоб перешкодити країнам, чиї комісари залишать посаду до завершення мандата ЄК, призначити тимчасові заміни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Юнкер хотів перешкодити національним урядам замінити комісарів всього на кілька місяців, стверджуючи, що тимчасові призначення обійдуться європейському платнику податків в 1 мільйон євро за кожного комісара для покриття витрат, включаючи переїзд і довічну пенсію.

Але пропозиція, висунуту Комісією в червні, вимагала одностайної підтримки з боку Ради, включаючи підтримку двох країн, які залишаться без комісарів до листопада, коли буде замінений весь склад ЄК.

Естонець Андрус Ансіп і румунка Коріна Крету вийшли зі складу Комісії, щоб зайняти місця в Європейському парламенті після травневих виборів. Юнкер пропонував передати їхні повноваження чинним єврокомісарам.

Президент Європарламенту оптимістичний щодо голосування за главу Єврокомісії

"Той факт, що члени комісії балотуються на демократичних виборах, ніколи не може бути проблемою. Якщо їх заміна буде дорогої, можливо, Комісії слід розглянути питання про зміну системи, яка допускає такі високі винагороди за тимчасову роботу", - сказав дипломат.

Після рішення Ради ЄС кандидати з Естонії та Румунії повинні незабаром отримати посади.

Естонія заявила, що її кандидатура на наступну Комісію, Кадрі Сімсон, також повинна замінити Ансипа в діючій Комісії.

Румунія призначила колишнього члена Європарламенту Іоанна Мірчу Паску на пост Крету на решту терміну Комісії. Однак він не висуватиметься урядом для наступної Комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: