Від мера латвійського міста зажадали пояснень через звернення російською

Четвер, 3 жовтня 2019, 20:19

Центр державної мови Латвії попросив мера Даугавпілса Андрея Елксніньша пояснити, чому він виголосив звернення російською мовою під час фестивалю Dragon Boats на озері Великі Стропи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

"Центр державної мови надіслав мені "лист щастя" за російську мову. Як виявилося, цього літа, засмагаючи (!) на озері Великі Стропи, я порушив преамбулу до Конституції, побажавши веслярам вдало погребти", — заявив Елксніньш.

Центр державної мови посилається на відео, де видно, що 24 серпня мер звернувся до учасників заходу російською. Цим, на думку центру держмови, він порушив 4-й пункт Конституції, в якому сказано, що державна мова Латвії — латиська.

У законі "Про самоврядування" сказано, що робоча мова самоврядувань — латиська, і голова міської думи зобов'язаний знати державну мову на вищому рівні. Голова думи, зазначає центр держмови, грунтуючись на преамбулі до Конституції, повинен піклуватися про згуртованість суспільства, в основі якого повинна бути латиська мова. Тому він зобов'язаний звертатися до населення латиською, особливо на публічних заходах, доступних всім жителям міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: