Суд ЄС наказав Польщі зупинити діяльність спірного органу з покарання суддів

Середа, 8 квітня 2020, 12:29

Суд ЄС постановив, що Польща має негайно припинити дію закону про Дисциплінарну палату Верховного суду, відповідальну за потенційне покарання суддів.

Про це йдеться у рішенні Суду ЄС, яке є у розпорядженні "Європейської правди".

"Польща повинна негайно зупинити застосування національних положень щодо повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду стосовно справ про дисциплінарні покарання суддів" - йдеться у рішенні.

У 2017 році Польща схвалила новий дисциплінарний режим для суддів Верховного і звичайних судів. Зокрема, в рамках цієї законодавчої реформи у Верховному суді  була створена нова Дисциплінарна палата.

Беручи до уваги, що, прийнявши новий дисциплінарний режим для суддів,Польща не виконала своїх зобов'язань за законодавством Євросоюзу, 25 жовтня 2019 року Єврокомісія подала позов до Суду ЄС. Комісія стверджує, зокрема, що новий дисциплінарний режим не гарантує незалежності та неупередженості Дисциплінарної палати, що складається виключно з суддів, відібраних Національною судовою радою, члени якої були відібрані польським Сеймом.

Створення Дисциплінарної палати було однією з декількох спірних польських судових реформ, які зазнали критики з боку ЄС.

На додаток до змін, внесених у функціонування Верховного Суду, польський уряд також прагнув мати можливість більш безпосередньо карати суддів, які виступали проти уряду, і здійснювати більш прямий контроль над судовою системою.

Ці зміни були широко розкритиковані ЄС та іншими сторонніми критиками.

Раніше Європейський суд визнав, що правила зниження пенсійного віку для суддів Верховного суду порушують законодавство ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.