Соратниця Орбана стане першою жінкою-президентом Угорщини

Четвер, 10 березня 2022, 15:49

У четвер парламент Угорщини обрав депутатку від правлячої партії "Фідес" Каталін Новак першою жінкою-президентом країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

44-річна Новак обіймала посаду заступника лідера "Фідес" Віктора Орбана і була міністром у справах сім'ї, яка відповідала за програму економічної підтримки середнього класу, включаючи субсидії на житло, державні кредити на житло та зниження податків.

Аналітики кажуть, що Орбан, якого чекають вибори менш ніж за чотири тижні, звернувся до жінок-виборців у виборі матері трьох дітей на переважно церемоніальну роль президента на п’ятирічний термін.

Новак також підтримала засудження Орбаном вторгнення Росії в Україну.

Новак змінить Яноша Адера, іншого політика партії "Фідес", після того, як набрала 137 голосів. Кандидат від опозиції Пітер Рона отримав 51 голос.

У коментарі, опублікованому державним інформаційним агентством MTI, Новак сказала, що однією з її перших поїздок буде польська столиця Варшава, де керує один із ключових європейських союзників Орбана, націоналістична партія "Право та справедливість" (PiS).

У грудні в інтерв'ю новинному сайту index.hu Новак відкинула звинувачення, що стане інструментом розширення влади Орбана.

"Ті, хто кажуть, що я буду просто маріонеткою на цій посаді, принижують не мене особисто, а жінок загалом. Вони не можуть вважати, що жінка може бути суверенним державним службовцем, здатним приймати самостійні рішення", - сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.