Проєкт з Литви бореться з брехнею Кремля телефонними дзвінками в Росію

Четвер, 10 березня 2022, 17:48

Проєкт у Литві закликає російськомовних людей у всьому світі здійснювати вибіркові телефонні дзвінки людям у Росії та відкрито говорити про вторгнення РФ в Україну.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Reuters.

Цього тижня у Литві мережа професіоналів у галузі інформаційних технологій, реклами та комунікацій запустила проект #CallRussia з базою даних із 40 мільйонами номерів росіян та інструкцією про те, що говорити під час розмови.

Литва закупить у США протитанкові системи Javelin на $40 млн

"Ці розмови будуть неймовірно складними, враховуючи пропагандистські та авторитарні інформаційні блокування, яких зазнають росіяни. Але прямі розмови - єдиний спосіб поширити правду і покласти край цій війні", - йдеться на сайті проєкту.

Російські незалежні новинні агенції та різні іноземні ЗМІ були змушені припинити свою діяльність у Росії минулого тижня після того, як Державна дума ухвалила закон, що передбачає тюремне ув'язнення терміном до 15 років для всіх, хто поширює "фейкові" новини про війну.

За даними проекту CallRussia, у вівторок та середу волонтери зробили 32 000 дзвінків росіянам із Литви, США, Німеччини, Великобританії, Польщі та інших країн.

Сейм Литви закликав ЄС невідкладно надати Україні статус кандидата

Томас, волонтер із Вільнюса, який зробив близько 50 дзвінків за вечір, сказав, що всі, окрім однієї людини, кинули трубку або відмовилися говорити тривалий час.

Щодо чоловіка, який говорив довго, Томаш сказав: "Він постійно повторював мені російську пропаганду, що українці стріляють у мирних жителів і бомблять свої міста, а росіяни рятують їх від нацистів. Для мене це було дивно".

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс після заяв глави МЗС Росії Сергєй Лаврова в Туреччині натякнув, що ніщо не може перевершити брехню російського МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: