Прем’єр Хорватії каже про загрозу для всього ЄС через безпілотник, що долетів до Загреба непоміченим

Субота, 12 березня 2022, 12:31

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович сказав, що непомічена поява над Загребом безпілотника, ймовірно з території України, є тривожним сигналом для ЄС і НАТО. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

Пленкович зазначив, що апарат, очевидно, був запущений з території України, але досі не відомо, якій стороні він належить і обидві це заперечують. Над територією Хорватії безпілотник летів 7 хвилин, перш ніж розбився посеред міста, і те, що постраждали тільки запарковані автомобілі, можна вважати щасливим випадком. 

Прем’єр зазначив, що фахівці спробують отримати інформацію з безпілотника.

Пленкович сказав, що поінформував усіх лідерів ЄС та керівництво НАТО про інцидент і зазначив, що подібне могло статися "в будь-якому місті будь-якої країни-члена НАТО чи ЄС".

За його словами, інцидент свідчить про необхідність тіснішої співпраці всередині самого НАТО.

"З такою ситуацією більше не можна миритися і такого не повинно відбуватися, це чітка і однозначна загроза, на яку потрібно реагувати. Цей апарат міг впасти на атомну електростанцію. Тут очевидно, що немає ані хорошої реакції, ані хорошого обміну інформації з іншими країнами. Нам є чому повчитися з цього", - зазначив Андрей Пленкович. 

Як повідомлялося, в ніч на 11 березня у західній частині хорватської столиці Загреба розбився невідомий літальний апарат, який міг прилетіти з України.  

Неофіційно виданню стало відомо, що на рештках літального апарата видно червону зірку та кирилицю. Ця інформація офіційно не підтверджена.

Експерт з військової авіації Тилер Роговай, з яким спілкувався Jutarnji List, стверджує, що може йтися про безпілотник Ту-141 "Стриж".

Журналісти звернули увагу, що район Загреба, де впав апарат, зветься так само, як село на Житомирщині

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.