Генсек НАТО: Росія може застосувати хімічну зброю в Україні

Неділя, 13 березня 2022, 12:47

Неправдиві твердження Росії про те, що Україна зберігає біологічну зброю, можуть бути використані Кремлем як привід для атак хімічною зброєю.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому виданню Welt, пише "Європейська правда".

"Тепер, коли були зроблені ці неправдиві твердження, ми повинні зберігати пильність, тому що цілком можливо, що Росія сама може планувати операції з хімічною зброєю, використовуючи цю брехню. Це було б військовим злочином", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО закликав Москву змінити курс: "Моє послання президенту Путіну чітке: покінчити з цією війною, вивести всі сили та зайнятися дипломатією".

Столтенберг також сказав, що побоюється подальшої ескалації найближчим часом. "Народ України мужньо і рішуче чинить опір вторгненню, але найближчі дні, ймовірно, принесуть ще більші труднощі", - сказав він.

Генсек НАТО знову виключив втручання Альянсу у війну на території України та відхилив заклики запровадити заборонену для польотів зону над Україною.

"Це означатиме, що російські сили мають бути атаковані, а це може призвести до прямої конфронтації і неконтрольованої ескалації. Війна має закінчитися, а не загострюватись", - сказав Столтенберг.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що застосування Росією хімічної зброї в Україні може спонукати НАТО переглянути своє рішення не втручатися у конфлікт у воєнному плані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.