Суперечливий, але дієвий: як тиск політиків та громадськості впливає на рішення Білого дому

Аналітика коротко
Понеділок, 14 березня 2022, 16:22

10 березня Wall Street Journal опублікував едіторіал, в якому редакція звинуватила особисто Байдена у блокуванні постачання Україні літаків МіГ-29, які польський уряд згодився передати США.

WSJ – далеко не єдиний у гострій критиці "українського курсу" Джо Байдена. До його перегляду закликають і опозиційні республіканці, і частина демократів, і значна частина експертного середовища.

Про те, наскільки потужним є їхній тиск і чи здатний він вплинути на політику президента США читайте в статті проректора Українського католицького університету Дмитра Шеренговського Примус до закритого неба: як суспільство тисне на Байдена задля допомоги Україні.

Позиція Сполучених Штатів у підтримці України є вкрай важливою, оскільки багато європейських країн орієнтуються у своїй допомозі саме на поведінку американців.

На сьогоднішній день, тиск на американського президента можна вважати суперечливим.

За інформацією BBC, майже одразу понад 40 сенаторів-республіканців закликали Байдена негайно вирішити питання про передачу літаків і систем протиповітряної оборони, наголошуючи, що не можна дозволити Путіну отримати перевагу через неспроможність забезпечити українців необхідною зброєю, боєприпасами, засобами зв’язку та медичними засобами.

Також група з 27 колишніх урядовців та експертів у сфері зовнішньої політики опублікувала відкритий лист у Politico із закликом запровадити частковий режим "закритого неба" для захисту гуманітарних коридорів, які Росія продовжує обстрілювати, попри домовленості з Україною.

З іншого боку, низка політиків та представників академічних кіл підтримали стриману поведінку Байдена, наголошуючи на заяві Путіна, що будь-яка передача літаків буде розцінюватися Росією як проголошення НАТО війни.

Не все однозначно і з громадською думкою. Велика кількість американців підтримує "закриття неба" над Україною, при цьому не всі з них розуміють, що це означає. Неоднозначність поглядів у самому американському суспільстві і політикумі, з одного боку, створює тиск на Байдена, а з іншого – не дає йому чіткої відповіді, як діяти.

Вже цієї осені у США пройдуть проміжні вибори, на яких, за попередніми прогнозами, більшість і в Сенаті, і в Палаті представників можуть взяти республіканці. У такій ситуації для адміністрації Байдена та Демократичної партії вкрай важливо залишитися із сильним рейтингом "свого" президента.

За даними опитувань, американці набагато більше хвилюються про зростання цін та стан економіки, ніж про війни та збройні конфлікти за межами США. Таким чином, усе, що змушує американців витрачати більше грошей, буде більше відбиватися на популярності Байдена, у порівнянні з діями на підтримку України.

Це одразу вплинуло на політику адміністрації з пошуку варіантів компенсації зростання цін на паливо після зупинки імпорту нафти, зрідженого газу та вугілля з Росії. Така поведінка вже отримала критику як від республіканців, так і від тієї частини демократів.

Однак, як вже можна було неодноразово побачити, на позицію Байдена можна впливати.

Після потужного тиску з боку обох партій та опитувань, США ввели санкції проти "Північного потоку-2", далі – запровадили санкції проти російського бізнесу та громадян, потім був тиск щодо зупинки імпорту нафти. Зараз продовжується тиск щодо перекриття неба чи хоча б розблокування передачі Україні польських МіГ-29 та систем ППО.

А отже, з політикою відмов Байдена можна працювати.

Докладніше - в матеріалі Дмитра Шеренговського Примус до закритого неба: як суспільство тисне на Байдена задля допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: