Джонсон назвав "жахливою помилкою" реакцію Заходу на вторгнення Путіна 2014 року

Вівторок, 15 березня 2022, 10:38

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон назвав "жахливою помилкою" те, як колективний Захід відреагував на протиправну анексію Криму Росією у 2014 році та гібридне вторгнення на сході України.

Як повідомляє "Європейська правда", цим він розпочинає свою колонку для британського The Telegraph.

"Захід тоді зробив жахливу помилку. Лідер РФ скоїв акт насильницької агресії та відібрав значну частину території суверенної держави - і ми дали йому залишитися з цими здобутками. Ми думали, що можемо якось повернутися до нормального стану справ", - констатує Джонсон.

Він зазначає, що після того торгівля з Росією не лише тривала, а й посилювалася, а європейські країни стали ще більш залежними від російського газу.

"І коли він вирішив почати свою жорстоку війну проти України, він знав, що світу буде дуже важко покарати його - він знав, що створив цю залежність. Тому він дозволяє собі бомбардувати пологові будинки. Тому відчуває, що може невибірково обстрілювати родини, що втікають від війни. Бомби падають, а ціни на нафту й газ злітають ще вище - що означає ще менше грошей у вашій кишені і ще більше - у Путіна. 

Так не може тривати. Світ не може постійно жити в такому шантажі. І доки Захід буде економічно залежним від Путіна, він може і буде використовувати цю залежність. Тому ця залежність повинна припинитися - і вона припиниться", - наголошує Джонсон. 

Прем’єр Британії зазначає, що велетенські російські запаси енергоресурсів одночасно є і силою, і слабкістю Путіна, тому що "більше у нього фактично нічого немає" з того, що можна було б успішно експортувати, і якщо Росію залишити без прибутків від продажу нафти й газу, це створить для неї значні проблеми. 

"США вже оголосили ембарго на імпорт російської нафти. Британія зробить те саме. ЄС домовився відмовитись від російських енергоресурсів якнайшвидше. І ми будемо максимально співпрацювати з ними та усіма прихильниками вільного світу, щоб діяти спільно і спростити цей перехід для всіх нас", - зазначає Борис Джонсон. 

Прем’єр зазначає, що основою цієї стратегії мають стати відновлювані джерела енергії та анонсував Стратегію британської енергобезпеки, яку планує презентувати пізніше цього місяця - щоб зробити Британію "більш самодостатньою та незалежною від примх таких задирак, як Путін".  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.