ЄС планує закупити українським біженцям вакцини проти кору та поліомієліту

Середа, 16 березня 2022, 09:17

Європейський союз планує закуповувати та розповсюджувати вакцини проти кору, поліомієліту, туберкульозу та COVID-19 для імунізації українських дітей та інших невакцинованих українських біженців.

Про це повідомила єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес, передає "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За підрахунками Агентства ООН у справах біженців, за майже три тижні після російського вторгнення кількість українців, які виїхали за кордон, наблизилася до 3 мільйонів, половина з яких діти. В основному вони поїхали до країн ЄС.

"Охоплення вакцинацією в Україні було дуже низьким для кількох захворювань, яким можна запобігти вакцинацією, особливо для дітей, таких як туберкульоз, поліомієліт, кір, а також від COVID-19", – сказала Кіріакідес міністрам охорони здоров’я ЄС на відеоконференції, присвяченій війні в Україні.

Вона додала, що блок планує закупити вакцини для імунізації біженців проти цих хвороб.

За оцінками, рівень вакцинації проти кору, поліомієліту та туберкульозу в Україні нижчий від рекомендованих рівнів для припинення спалахів (95%)

У 2020 році 82% українських дітей були щеплені проти кору і близько 93% населення були щеплені проти туберкульозу. Останні дані щодо щеплень від поліомієліту показують, що 84% дітей були імунізовані, але в деяких регіонах ця частка впала до 60%.

ЄС створив механізм для полегшення передачі хворих українських біженців до лікарень по всій Європі, щоб запобігти перевантаженню медичних закладів у сусідніх країнах.

Перших пацієнтів цього тижня перевезли з Польщі до Італії.

Також можливі спалахи COVID-19 через низький рівень вакцинації українців та тісні умови, в яких вони подорожують до ЄС.

За даними ВООЗ, менше 35% українців повністю вакциновані проти COVID-19, що вдвічі менше, ніж у середньому по ЄС, що становить понад 70%.

Наразі немає планів щодо вимог щодо вакцинації біженців від COVID-19, але розглядаються кампанії з підвищення обізнаності щодо необхідності та наявності вакцин, повідомили представники ЄС.

"Обов'язкова вакцинація – не найкращий спосіб почати вітати українців, які тікають від війни", – сказав міністр охорони здоров’я Франції Олів’є Веран, відповідаючи на запитання, чи потрібно вимагати від біженців робити щеплення.

Кіріакідес зазначила, що країни ЄС наразі мають достатньо запасних доз для вакцинації українських біженців проти COVID-19.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: