У НАТО не змогли зв'язатися з Росією по "гарячій лінії" з розв'язання конфліктів

Середа, 16 березня 2022, 17:44

НАТО безуспішно намагався зв’язатися з Росією за допомогою гарячої лінії з розв’язання конфліктів і письмових листів після вторгнення Росії в Україну.

Про це сказав один із високопоставлених військових чиновників журналістам на брифінгу в штаб-квартирі НАТО, пише "Європейська правда" із посиланням на CNN.

"Ми, звичайно, намагаємося з ними спілкуватися. Але для спілкування потрібні дві сторони", - сказав він.

За словами чиновників, США також мають окрему гарячу лінію з розв’язання конфліктів з Росією, яку вони перевірили та встановили, що вона функціонує, але ще не використовується на практиці.

Поточна оцінка Верховного головнокомандувача Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі генерала Тода Волтерса, за словами чиновників, полягає в тому, що "наразі загрози для НАТО як такої немає. Це не свідома загроза з боку Росії. Росія поки що зайнята Україною".

Але, звичайно, є ризики, додали чиновники, тому зараз ведуться дискусії про переміщення оборонних систем НАТО далі на схід.

"Оскільки ми зараз побачили, що Росія готова знову, в середині Європи, використовувати військові засоби для досягнення політичних цілей, це варто, і буде обговорюватися просування інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони для покриття територій, які є суміжними з Росією", – сказав один із чиновників.

До цих територій відноситься Білорусь і, можливо, Україна, додав він.

Відповідаючи на запитання щодо заклику Польщі в середу направити сили НАТО в Україну для "миротворчої" місії, військові чиновники НАТО припустили, що такий план буде неспроможним.

"Ми дивимося на дві національні держави, які перебувають у стані війні. Якщо вони домовляться про надійне не мирне врегулювання, я не обов’язково бачу потреби в миротворчій місії", – сказав один із чиновників.

"І якщо ви подивитеся на інший варіант "миротворчого режиму", який насправді є "примусом до миру", я маю на увазі, що це війна з Росією. Тоді нам доведеться захищати, а потім стріляти, а потім вбивати, а потім знищувати", - пояснив чиновник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.