Міністр оборони Литви: РФ має розуміти, що є межа, де треба зупинитись

Четвер, 17 березня 2022, 07:29

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас натякнув, що Захід готовий на жорсткішу відповідь, ніж може очікувати Путін, у разі застосування ним хімічної чи іншої зброї масового знищення.

Про це він сказав в інтерв’ю LRT після зустрічі міністрів оборони країн НАТО, на яку були запрошені також близькі партнери, включно з Україною.

Анушаускаса запитали, як може відреагуавти НАТО у випадку такої ескалації. Міністр сказав, що не може вдаватися у деталі, тому що це не відкрита інформація.

"Думаю, Росії треба розуміти, що є межа, де справді треба зупинитися. І що відповідь може бути набагато серйознішою, ніж вони очікують", - відповів він. 

Арвідас Анушаускас зазначив також, що близьких друзів України на східному флангу НАТО, зокрема Польщу, не налякали погрози Путіна атакувати ланцюжки постачання зброї від союзників. Водночас, додав він, з лідером Кремля не можна виключати нічого і тому східний фланг НАТО потрібно і далі посилювати. 

"Україна має право отримувати цю допомогу, а ми маємо право надавати її, і ніякі погрози Росії це не зупинять", - сказав міністр оборони. 

За його словами, значна частина зустрічі була присвячена саме питанню військової допомоги України та її збираються посилити і збільшити згідно з запитами, висловленими українською стороною.

Нагадаємо, 16 березня президент США Джо Байден заявив, що США допоможуть Україні отримати системи протиповітряної оборони для протистояння російській агресії. Ймовірно, йдеться про системи С-300, які належать Словаччині - неофіційно відомо, що країна готова передати їх Україні, але хоче спершу мати гарантії, що негайно отримає заміну для них. 

Британія заявила, що надасть Україні найшвидші зенітні ракети Starstreak.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.