ЄС підпише угоду з Молдовою, щоб допомагати з потоком українських біженців на кордоні

Четвер, 17 березня 2022, 20:21

Рада ЄС ухвалила рішення підписати угоду з Молдовою про оперативну підтримку прикордонного агентства Frontex на тлі вторгнення Росії до України.

Про це йдеться у заяві на сайті Ради, повідомляє "Європейська правда".

Угода буде підписана в четвер, щоб оперативна підтримка Frontex могла бути надана Молдові якнайшвидше в рамках тимчасового застосування.

Рада також погодилася направити проєкт рішення про укладання угоди до Європарламенту, якому необхідно дати свою згоду на остаточне укладання угоди.

Угода про статус дозволить Frontex допомагати Молдові в управлінні кордоном за допомогою направлення команд, які можуть підтримувати молдовську владу в таких завданнях, як реєстрація та прикордонний контроль.

Після вторгнення Росії в Україну до Молдови прибуло понад 300 000 біженців, і їхня кількість продовжує зростати. Перед прикордонними службами Молдови стоїть завдання регулювання цього припливу біженців за одночасного моніторингу кордону із зоною активних бойових дій.

В даний час ЄС надає підтримку цим зусиллям через існуючу робочу угоду з Frontex, укладену в 2008 році, яка дозволяє обмінюватися інформацією, проводити навчання та координувати певні спільні оперативні заходи.

14 березня Рада санкціонувала початок переговорів щодо угоди про статус, яка дозволить отримати додаткову оперативну підтримку для швидкого реагування на поточні виклики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: