Норвегія виділяє додаткові 300 млн євро на посилення прикордонного з РФ району

П'ятниця, 18 березня 2022, 13:59

Уряд Норвегії 18 березня оголосив про виділення додаткових 300 млн євро на оборонні потреби. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP.

Уряд виділяє додаткові три мільярди крон - близько 308 млн євро - на оборонні потреби, зокрема, для посилення військової присутності на крайній півночі Норвегії, де вона має спільний з Росією кордон.  

"Хоча загрози нападу Росії на Норвегію немає, потрібно розуміти, що наш сусід став більш небезпечним і непередбачуваним, - зазначив міністр оборони Одд Роджер Еноксен. - У Росії є свої безпекові інтереси у зонах по сусідству з нами, а також значні економічні інтереси на Півночі".

Фінансовий пакет передбачає посилення присутності флоту, додаткові навчання для військовослужбовців та резервістів, закупівлі додаткових запасів боєприпасів, пального та іншої стратегічної продукції, вдосконалення заходів протидії кіберзагрозам та розвідки. 

Норвегія має з Росією 196 кілометрів сухопутного кордону в Арктиці та велетенську протяжність кордону у Баренцевому морі. 

Зараз країна проводить великі навчання із залученням морських, повітряних та сухопутних сил, в яких беруть участь 30 тисяч військових з країн НАТО та партнерських Швеції і Фінляндії. 

Після повномасштабного нападу РФ на Україну вже низка європейських країн оголосили про збільшення витрат на оборону, у тому числі Швеція та Фінляндія, які не є членами НАТО. 

Польща майже утричі збільшує чисельність армії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.