Найбільша енергетична компанія Франції відмовиться від нафти з РФ, але не від газу

Вівторок, 22 березня 2022, 22:28

Французький енергетичний гігант TotalEnergies заявив, що припинить закупівлю нафти та нафтопродуктів у Росії "якнайшвидше і не пізніше кінця 2022 року ". 

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Figaro.

Раніше компанія вже оголосила про призупинення інвестування в розвиток нових проектів в Росії, проте цей крок викликав критику у франції. Зокрема, кандидат у президенти країни Яннік Жадо назвав їх " спільником " у " воєнних злочинах ", скоєних РФ.

Через це TotalEnergies був вимушений " уточнити принципи своєї дії ". 

У оприлюдненому прес-релізі, компанія вказує, що " з огляду на погіршення ситуації в Україні та наявність альтернативних джерел постачання в Європу " має намір припинити закупівлю нафти та дизельного палива у Росії " якнайшвидше і не пізніше кінця 2022 року ". 

Але одночасно про припинення поставок російського газу мова не йде.

" TotalEnergies продовжує постачати в Європу скраплений природний газ із заводу "Ямал СПГ" за довгостроковими контрактами, які вона повинна виконувати, доки уряди вважають, що російський газ необхідний ", – зазначається у прес-релізі.

Там вважають, що Європі буде важко обійтися без російського газу " протягом 2-3 років без наслідків для енергопостачання континенту ".

TotalEnergies  входить у сімку "надвеликих" нафтових компаній світу. Також її визнано 29-ю за величиною публічною компанією у світі. 

Нагадаємо,  низка країн, зокрема  -Литва, закликають ЄС домовитися про нафтові та енергетичні санкції проти Росії.

Про таку можливість вказує і глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Він заявив, що Євросоюз готовий обговорити санкції проти РФ у нафтовій сфері, та назвав події у Маріуполі великим воєнним злочином.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: