Зеленський у парламенті Франції: чекаємо історичного рішення щодо членства України в ЄС

Середа, 23 березня 2022, 17:34

Президент України Володимир Зеленський під час дистанційного звернення до парламенту Франції зазначив, що сподівається до кінця головування Франції у Раді ЄС отримати для України статус країни-кандидата на членство у Євросоюзі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ми очікуємо від Франції, від вашого лідерства, що буде відновлена територіальна цілісність України і разом нам це по силах. Якщо серед присутніх є ті, хто сумнівається, то ваш народ вже впевнений, як і всі інші народи Європи, що під час головування Франції у ЄС буде ухвалене давно дозріле історичне рішення про повноправне членство України в Європі. Історичне рішення в історичний час, як це завжди було в історії французького народу", - зазначив він. 

Зеленський також зазначив, що сподівається на провідну роль Франції у тій повоєнній системі безпеки, створення якої вже зараз намагається ініціювати Україна. 

"Потрібні сильні гарантії - гарантії того, що безпека буде непохитною, а війни не буде, і в цілому війни будуть неможливими. Ми створюємо таку систему гарантій, нову систему безпеки, в якій Франція - я вірю - буде мати провідну роль", - зазначив президент.

Також Володимир Зеленський закликав надати Україні більше зброї для захисту та далі посилювати санкції проти РФ, а французькі компанії - йти з російського ринку.  

Нагадаємо, у Єврокомісії обіцяють якомога швидше підготувати офіційний висновок щодо готовності України отримати статус кандидата на вступ до ЄС.

В Офісі президента України наполягають, що робота Єврокомісії буде суттєво швидшою, ніж щодо інших держав, які проходили цей шлях.

Оптимістичний, але водночас реалістичний термін надання Україні статусу кандидата – це саміт ЄС наприкінці червня 2022 року.

Докладніше про процедуру, що має привести Україну до членства у ЄС, та про виклики на цьому шляху читайте в статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Кандидатський максимум: як Єврокомісія планує просувати Україну до членства у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: