Болгарія скасувала схему "золотих паспортів" для приваблення багатих іноземців

Четвер, 24 березня 2022, 13:52

Парламент Болгарії скасував у четвер схему "золотих паспортів", яка дозволяла багатим іноземцям купувати громадянство в країні ЄС, якщо вони інвестували лише 1 мільйон левів (562 366 доларів).

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Після широкої критики з боку Єврокомісії законодавці балканської країни припинили дію схеми, згідно з якою понад 100 іноземців, переважно з Росії, Китаю та Близького Сходу, отримали паспорти з 2013 року.

Рішення було схвалене через кілька днів після того, як Європейський парламент закликав ЄС заборонити такі схеми "золотих паспортів" до 2025 року та негайно припинити видачу віз і паспортів багатим росіянам в обмін на інвестиції на тлі російського вторгнення в Україну.

Відповідно до затверджених законодавчих змін, Болгарія скасує поточні заявки за цією схемою, в той час як її агентство безпеки буде перевіряти вже надане громадянство з можливістю його скасування.

Брюссель наполягає на тому, щоб Болгарія, а також Кіпр і Мальта припинили свої схеми продажу паспортів з 2019 року, заявляючи, що вони наражають ЄС на ризики, пов’язані з безпекою, корупцією та ухиленням від сплати податків.

Раніше Мальта, різко змінивши позицію, відсторонила росіян і білорусів від своєї схеми "золотих паспортів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: