Сирійські найманці Путіна: чому вони можуть стати корисними для України

Аналітика коротко
Середа, 30 березня 2022, 15:57

Вже за два тижні війни проти України президент РФ Владімір Путін дав дозвіл своєму Міноборони перекинути на український фронт тисячі найманців з інших країн.

За словами російського міністра оборони Сергєя Шойгу, на боці російських військ нібито бажають воювати тисячі "добровольців" з різних країн, більшість яких – близько 16 тисяч – походять з країн Близького Сходу.

Про те, чи дійсно РФ може розраховувати на суттєве підсилення з Близького Сходу і хто саме готовий прийти на допомогу агресору, читайте в статті заступника директора Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова Сирійський легіон Путіна: на яку допомогу може розраховувати РФ.

У Сирії, Лівані та південних районах Іраку вже декілька тижнів ширяться чутки про вербування бойовиків до лав російської армії для участі в бойових діях проти України. Проте за ці декілька тижнів не було якихось достовірних свідчень рекрутингу.

Цілком можна припустити, що РФ зможе найняти якусь кількість витратного матеріалу для заповнення суттєвих прогалин, створених українськими військовими.

Втім, як оцінюють військові експерти, залучення контингенту з цих арабських країн не вплине на перебіг війни, оскільки ані особливими навичками, ані тим більше мотивацією сирійці, іракці чи ліванці не відрізняються.

В кожній з трьох країн складаються специфічні умови, які можуть сприяти російському рекрутингу чи навпаки – обмежити його.

В Іраку центральна влада може піддаватися зовнішньому тиску і дозволити росіянам набір рекрутів. Наприклад, уряд у Багдаді міг домовитися про організацію повітряного експреса для перекидання біженців до Білорусі, але згодом дослухатися до наполегливих рекомендацій від європейських країн скасувати його.

В Лівані "Хезболла", напевне, вперше з моменту, коли стала провідною політичною силою країни, відчуває хиткість позицій. В Лівані триває катастрофічна економічна криза. При тому, на Україну припадає 80% поставок пшениці до Лівану, і чиновники попереджають, що запаси закінчаться протягом місяця.

Голодуючі ліванські громадяни ніколи б не повірили, що їхня якість життя може ще погіршитися. На цьому тлі російська агресія проти України є непопулярною в Лівані.

Найбільш сприятливі умови для найму складаються в Сирії. Асад достатньо байдуже ставиться до долі навіть тих бійців, які задля його режиму вчиняли воєнні злочини. 

Проте, сирійськими просторами ширяться чутки про важкі умови, холод і голод російських солдатів в Україні і про особливу жорстокість українських воїнів. Обіцянки Асада набрати тисячі чи навіть десятки тисяч бійців для війни в Україні виглядають як безпідставне вихваляння.

Загалом, за поточними оцінками бійців різноманітних сирійських опозиційних груп, бойова цінність сирійських підрозділів досить сумнівна.

Докладніше - у матеріалі Сергія Данилова Сирійський легіон Путіна: на яку допомогу може розраховувати РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.