Зеленський: НАТО спромігся лише закупити 50 тонн дизпалива для України

П'ятниця, 4 березня 2022, 23:39

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна фактично не отримує допомоги НАТО у боротьбі з російської агресією.

Про це він заявив у відеозверненні, пише "Європейська правда".

"Усе, на що спромігся Альянс на сьогодні – це провести через систему своїх закупок 50 тонн дизпалива для України. Мабуть, для того, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум. Але він для нас вже згорів у вогні російських військ. Хіба такого НАТО ви хотіли, хіба такий Альянс ви будували?", - сказав він.

Зеленський говорив саме про централізовану допомогу Альянсу, а не про двосторонню підтримку країн-членів, багато з яких надіслали Україні зброю та іншу допомогу.

"Я вдячний нашим друзям у НАТО, країнам, там більшість наших друзів. Тим, хто допомагає нашій державі, незважаючи ні на які рішення з першого дня вторгнення. І тому ми не відчуваємо себе наодинці. Ми продовжуємо боротись, ми захистимо нашу державу, ми звільнимо нашу землю", - додав президент.

Зеленський також заявив, що сьогодні керівництво Альянсу дало "зелене світло" для подальшого бомбардування українських міст та сіл, відмовившись запровадити безпольотну зону.

"Ви могли закрити небо. Я не знаю, кого ви можете захистити і чи здатні ви захистити своїх країни, але від нас ви не зможете відкупитися літрами палива за літри нашої крові, пролитої за нашу спільну Європу, за спільне майбутнє", - додав він.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що за останні дні НАТО суттєво втратив імідж в Україні.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що створення США та їхніми союзниками по НАТО безпольотної зони в Україні може призвести до повномасштабної війни в Європі.

Як повідомляла "Європейська правда", НАТО не погоджується забезпечити безпольотну зону над Україною.

Водночас, генсек Альянсу визнав, що варто чекати загострення на фронті – наступні дні будуть гіршими через дії РФ.