Лідери Ради Європи повторно звернулись до РФ через війну Путіна проти України

Вівторок, 8 березня 2022, 16:03

Керівництво Ради Європи опублікувало нове звернення у зв’язку з війною РФ проти України.

Як пише "Європейська правда", заяву оприлюднили 8 березня від імені голови комітету міністрів РЄ, глави МЗС Італії Луїджі Ді Майо, президента ПАРЄ Тіні Кокса та генсека Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич. 

Вони повторили максимальний осуд збройної агресії РФ проти України та наголосили, що підтримують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах.

Лідери нагадали, що 25 лютого Рада Європи зупинила участь РФ у двох органах – ПАРЄ та Комітеті міністрів.

"Ми закликаємо РФ виконувати попередні заходи, призначені Європейським судом з прав людини 1 і 4 березня 2022 року…Ми закликаємо РФ утриматися від застосування зброї проти цивільного населення та цивільної інфраструктури, гарантувати безпеку медичних закладів, персоналу і транспорту, забезпечити безперешкодний доступ цивільних до евакуаційних маршрутів, медичної допомоги, продуктів та інших життєво необхідних речей, а також забезпечити швидкий і безперешкодний доступ для гуманітарної допомоги і гуманітарних служб", - заявило керівництво Ради Європи. 

Лідери повторили заклик до РФ поважати стандарти прав людини згідно з Європейською конвенцією про права людини.

"Ми знову повторюємо заклик до Росії припинити агресію, повернутися на шлях дипломатії і поваги до європейських цінностей. Ми продовжимо пильно стежити за ситуацією і готові вживати наступних заходів", - заявили очільники Ради Європи. 

Нагадаємо, 1 березня Європейський суд з прав людини виніс рішення, в якому наказав Російській Федерації припинити напади та бомбардування цивільних об'єктів в Україні.

Читайте також: Трибунал не тільки для Путіна: як реально покарати еліту РФ за агресію проти України.