Посол ЄС: статус кандидата для України дасть їй надважливу мотивацію у війні з РФ

Неділя, 10 квітня 2022, 12:49

На думку посла Євросоюзу в Україні Матті Маасікаса, надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС стане дуже важливим мотиваційним поштовхом для України у російсько-українській війні.

Про це він сказав в інтерв’ю Postimees, пише "Європейська правда".

Матті Маасікас зазначив, що і керівних органах Євросоюзу, і у Києві зараз прагнуть рухатися за процедурою якнайшвидше, та звернув увагу, що у Єврокомісії натякнули на готовність допомагати із заповненням опитувальника про вступ до ЄС - що доволі виняткова ситуація. 

За його словами, Україні варто заповнити його якнайшвидше, і в Києві є велика політична воля для цього.  Маасікас розповів, що вже у понеділок буде мати зустріч з прем’єром Денисом Шмигалем та обговорять дотичні питання. 

"Очевидно, що саме лиш надання статусу кандидата дасть Україні таку потужну мотивацію у цій війні, що допомога зброєю більше не буде необхідна", - сказав він. 

Матті Маасікас застеріг, що процес руху до членства все одно не буде простим, тому що розширення ніколи не було у ЄС популярною ідеєю, а крім того - йдеться про суто практичні вимоги. 

"Внутрішній ринок і його вимоги - це левова частка законодавства ЄС. Не можна просто взяти і прийняти когось. Якщо відповідності критеріям немає - то в усього ринку будуть певні проблеми. Навіть я не можу уявити, що країні надають статус кандидата і вони через рік отримують членство. Але ви маєте рацію - це буде велика мотивація, а також надає чітке розуміння, що Україні потрібно зробити", - зазначив посол. 

На запитання журналістів про те, чи заважатиме руху України до членства війна з Росією та тимчасово окуповані території він сказав, що не може давати чіткі прогнози у цьому питання. Матті Маасікас навів приклад Кіпру, який став членом ЄС, попри заморожений конфлікт та окуповані території. 

Нагадаємо, 8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Володимир Зеленський заявив, що Україна буде готова з відповідями за тиждень. За словами заступника керівника Офісу президента України Ігоря Жовкви, опитувальник, який отримала Україна, суттєво менший, ніж був у інших держав, і Україна вже передала Єврокомісії 70% необхідної інформації.

Детально процедуру вступу України до ЄС читайте у статті Кандидатський максимум: як Єврокомісія планує просувати Україну до членства у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.