Не так, як всі: чому рух України до Євросоюзу відрізняється від інших держав-кандидатів

коротко
Понеділок, 11 квітня 2022, 17:00

У п’ятницю президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала президенту Зеленському так званий "опитувальник" – індивідуальну анкету, заповнення якої юридичними відповідями та поясненнями є обов’язковим етапом для отримання статусу кандидата на вступ у ЄС.

При цьому вона підкреслила, що до України застосували особливий підхід, щоби пришвидшити її рух сходинками, що у фіналі ведуть до членства. 

Що пообіцяла фон дер Ляєн на переговорах із Зеленським? Коли можливий вступ України до ЄС? Про це "Європейська правда" поговорила з дипрадником президента, відповідальним за євроінтеграцію, заступником глави ОПУ Ігорем Жовквою.

Ви можете подивитися дуже цікаву відеоверсію інтерв’ю, а також ознайомитися з текстовою версією - "Наш вступ до ЄС точно буде протягом найближчих років". Інтерв’ю дипрадника Зеленського.

На відеоінтерв’ю він прийшов з оригіналом європейського опитувальника. Він складається із 40 сторінок. Приміром, у Боснії і Герцеговини було 400 сторінок.

Про що говорив Ігор Жовква:

"Досі жодна країна не отримувала такий маленький документ. У ньому ЄС поставив нам 368 запитань, на які Україна має відповісти для того, щоби почався розгляд нашої заявки про членство в ЄС у Єврокомісії".

За словами Жовкви, наступний етап після заповнення опитувальника – підготовка висновку Єврокомісії, який буде поданий на розгляд саміту ЄС. Далі – надання Україні статусу країни-кандидата. Потім – початок переговорів про вступ, їхнє завершення, підписання договору про вступ, подальша ратифікація – і Україна стає членом ЄС.

"Україна вже пройшла великий шлях до вступу в ЄС. Ми виконуємо Угоду про асоціацію, є спільна позитивна оцінка виконання Угоди з боку України і ЄС. Тому Єврокомісія нам сказала: "70% інформації про Україну у нас вже є. Лишилося заповнити 30% інформації, деяку інформацію освіжити, оновити".

"Ми вдячні Угорщині за те, що вона допомагає біженцям з України і передає певні види допомоги – але вона не робить те, чого від неї просить президент. Угорщина не готова навіть пропускати транзитом зброю, якої потребує Україна. Вона абсолютно не готова бути конструктивною в питанні нових санкції ЄС, зокрема щодо ембарго на постачання російських газу і нафти".

"Я б не казав, що Угорщина зараз збирається щось блокувати на європейському треку (щодо вступу до ЄС - ЄП) для України. Принаймні, ми не спостерігаємо таких ознак, і сподіваємося, що такого не буде".

"Від моменту заявки (на вступ до ЄС - ЄП), яку подала Україна, до отримання опитувальника пройшло трошки більше місяця. Для ЄС це – космічна швидкість. Для нас це надзвичайно повільно".

"Наш орієнтир – наступний черговий саміт ЄС 23-24 червня. Ми маємо вийти з нього з рішенням Європейської ради про надання Україні статусу кандидата. А далі – початок переговорів про вступ, які ми будемо намагатися пришвидшувати".

"Наш вступ до ЄС точно буде протягом найближчих років".

Повне текстове інтерв’ю – у матеріалі "Наш вступ до ЄС точно буде протягом найближчих років". Інтерв’ю дипрадника Зеленського. Також дивіться відеоверсію розмови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.